От х:

Днес в x:

Адронният колайдер "погреба" теория на новата физика

Сътрудници на ЦЕРН, които работят с Големия адронен колайдер, са открили изключително рядък случай на разпад на елементарни частици. Наблюдението нанася сериозен удар върху теорията за суперсиметрията. Тя е основана на предположението, че съществува хипотетична симетрия, която свързва бозоните и фермионите в природата, предаде КРОСС.

Абстрактното преобразуване при суперсиметрията свързва бозонното и фермионното квантово поле така, че те да могат да преминават едно в друго. Тази теория бе издигната от редица учени-физици като обясняваща някои несъответствия в Стандартния модел на Вселената.

Учените разчитаха чрез Колайдера да получат първото експериментално потвърждение на теорията. Но новото наблюдение, за което бе съобщено в Киото, противоречи на много модели в теорията за суперсиметрията.

"Възможно е суперсиметрията да не е умряла като теория, но последните резултати показват, че тя е тежко болна", заяви професор Крис Паркс, представител на британската част на експеримента LHCb.

Още по-рязко се изказа друг сътрудник на LHCb, професорът от имперския колеж в Лондон Андрей Голутвин, пише ZN.ua. „Резултатът много ограничава кръга от съществуващите модели, по-точно, суперсиметричните модели стават много малко вероятни. Бих казал, че тези модели вървят вече към гробището".

Изследователите, работещи на детектора LHCb, са измерили скоростта на разпад на частици, наречени Bs-мезон /състоящ се от s-кварк /, „странният" кварк" и b-кварк /"прелестният" кварк/ на две частици - мюони. За първи път такъв разпад се наблюдава в изкуствени условия и според изчисленията на учените на всеки милиарден разпад от този мезон се падат само по три от подобен род.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини